W sklepach spożywczych bez problemów się znajdzie nieduże woreczki z zanurzonymi w zalewie kulkami sera. Gatunek ten jest nazywany popularnie mozzarellą, i faktycznie mocno ją przypomina jeżeli chodzi o wygląd i smak. Lecz najprawdziwsza mozzarella włoska jest jedyna i niepowtarzalna, i żadne inne wyroby seropodobne nie są nawet w stanie się zbliżyć do jej jakości. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim ogromne znaczenie ma tu wiedza i umiejętności rzemieślników.
Przepisy są przekazywane z pokolenia na pokolenie, a chcąc poznać wszystkie sekrety to potrzeba wielu lat nauki. Kolejną kwestią jest odpowiednia jakość surowców, pośród jakich niejednokrotnie będzie się pojawiało mleko bawole. To z niego właśnie powstają tradycyjne odmiany, na przykład takie jak mozzarella buffala. To mleko zawiera dużo większą ilość tłuszczu, a to przekłada się na nieco inny smak, o lekkiej kwasowości.
Bardzo ceniona jeśli chodzi o kwestie kulinarne także jest mozzarella fior di latte. Z kolei ją wytwarza się z krowiego mleka, lecz można ją znaleźć wyłącznie w niewielkiej ilości włoskich regionów. Sposób wytwarzania jest długi i żmudny, a równocześnie bardzo precyzyjny, ale rezultaty spełnią oczekiwania najwybredniejszych smakoszy. Warta spróbowania będzie też z pewnością mozzarella burrata. W jej przypadku bardzo charakterystyczny jest płynny, maślany środek, sprawiający że całość jest bardzo delikatna. W czasie produkcji w każdej kulce jest robiona nieduża kieszonka, do jakiej się wlewa odrobinę śmietanki.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz