Do przygotowania tej pożywnej przekąski potrzebne nam będą następujące składniki: 200 g tofu, 225 g ciecierzycy (ugotowanej lub konserwowej), 2 średnie ząbki czosnku, garść listków natki pietruszki, 1 łyżka siemienia lnianego, 1-2 łyżki buliony warzywnego lub wody, 2 szczypty mielonego kuminu, sól, mielony pieprz czarny, 2 łyżki czarnego sezamu, olej do smażenia; na sos ziołowy – pęczek kolendry + kilka listków do dekoracji, 2 garści listków mięty, ½ ostrej zielonej papryczki, 25 g łuskanych prażonych pistacji, 2 łyżki soku z cytryny, szczypta soli, szczypta cukru.
Przygotowanie – tofu wyjmujemy z opakowania i odciskamy na ściereczce z nadmiaru płynu. Rozdrabniamy i przekładamy do naczynia blendera razem z osączoną ciecierzyca i obranymi, rozgniecionymi ząbkami czosnku. Dodajemy listki natki pietruszki, siemię lniane, 1 łyżkę bulionu lub wody oraz kumin. Miksujemy na niskich obrotach do uzyskania zwartej, ale niezbyt gładkiej masy, w razie potrzeby dolewając bulionu albo wody. Doprawiamy do smaku, dodajemy sezam i mieszamy szpatułką.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na rozgrzanym oleju, dociskając je do patelni łopatką. Kiedy kotleciki się zrumienią, wyjmujemy je i osączamy na ręczniku papierowym. Przygotujmy sos: listki i kilka łodyżek kolendry wkładamy do naczynia blendera razem z miętą, posiekaną ostrą papryczką bez pestek i łuskanymi pistacjami. Dodajemy sok z cytryny, cukier i sól. Miksujemy na gładki sos. Przekładamy do miseczki. Podajemy do kotlecików. Danie dekorujemy listkami kolendry.
Dodaj komentarz