Przeglądając sklepowe półki bez żadnego problemu można zauważyć na nich nieduże woreczki, w których umieszczone są kulki sera w zalewie. Serem tym jest mozzarella, jeden z najpopularniejszych obecnie gatunków sera. Jest on szczególnie ceniony w kuchni włoskiej, gdzie powszechnie się go wykorzystuje na pizzach, lecz również i w sałatkach i innych ciepłych daniach. Jednak prawdziwa mozzarella włoska według wielu osób bardzo się różni od tego, co znaleźć można w naszych sklepach. Bierze się to z kilku rzeczy. Przede wszystkim na jej końcowy smak bardzo mocno wpływa mleko użyte do produkcji. A to pochodzące od włoskich krów ma bardzo dobrą jakość, szczególnie tych hodowanych w niewielkich gospodarstwach. Z takich gospodarstw także pochodzi najbardziej ceniona odmiana tego właśnie sera, to znaczy mozzarella fior di latte.
Produkowana jest ona wyłącznie w kilku regionach Włoch, według tradycyjnych receptur. Proces wytwarzania jest długi i bardzo precyzyjny, ale dopilnowanie wszystkich szczegółów zapewnia wyjątkową jakość końcowego produktu. Niewielkie włoskie gospodarstwa słyną także z produkowania innego gatunku mozzarelli, którym jest mozzarella buffala. Przy wytwarzaniu tego sera zamiast krowiego mleka wykorzystywane jest mleko bawołów. Posiada on dużo więcej zawartości tłuszczu, co ma duże przełożenie na ostateczny smak. Ta mozzarella bowiem jest znacznie bardziej wyrazista, a jednocześnie lekko kwaskowa. Posiada też sporo więcej różnego rodzaju odżywczych składników, dzięki czemu jest cennym składnikiem w codziennej diecie.
Rosnącą popularnością wśród wielbicieli kuchni włoskiej także się cieszy mozzarella burrata. Ten gatunek sera produkuje się z krowiego mleka, lecz w nieco inny sposób niż tradycyjny. W każdej kulce robi się bowiem niewielką kieszonkę, do jakiej jest wlewana nieduża ilość śmietanki. Przez to właśnie po rozkrojeniu mozzarella burrata ma nieco płynną konsystencję, a jednocześnie maślany, bardzo delikatny smak, tak ceniony przez wiele osób.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz