Jeśli ktoś zamawia najprawdziwszą pizzę z Włoch, to jednym z jej najważniejszych składników będzie mozzarella. Ser ten wygląda bardzo charakterystycznie, bowiem ma postać niewielkich, lekko spłaszczonych kulek w białym kolorze. Struktura tego sera jest lekko ciągliwa i miękka, a po przerwaniu ma postrzępione brzegi. Tradycyjna mozzarella włoska pierwotnie była robiona z mleka bawolego, ale aktualnie najczęściej w sklepach się spotyka produkty zrobione z mleka otrzymanego od krów.
Dzięki odpowiednio dobranemu procesowi wytwarzania możliwe jest zachowanie mocno białej barwy, jaka ma duże znaczenie przy tej odmianie. Same kulki mozzarelli mogą mieć różne rozmiary, od małych, które przypominają winogrona, aż po faktycznie spore, które ważą ponad kilogram. Ze względu na swoje właściwości ten gatunek sera jest bardzo polecany, gdyż zawiera dużo wartościowych składników odżywczych. Jeśli ktoś zna jakiś sprawdzony sklep oferujący produkty włoskie oryginalne, to zapytać w nim może o inne odmiany mozzarelli, które cieszyć się u nas zaczynają coraz większym zainteresowaniem.
Jeden z nich to mozzarella buffala, produkowana zgodnie z oryginalnymi recepturami tylko z bawolego mleka. Z uwagi na to, że to mleko zawiera znacznie więcej tłuszczu, to ser ten ma bardzo charakterystyczny, lekko słonawy posmak, pasujący wyśmienicie do niejednego dania. Oryginalnie i ciekawie smakuje też mozzarella burrata, przy wytwarzaniu tej odmiany dodaje się do kulek niewielką ilość śmietanki, dzięki czemu we wnętrzu tworzy się maślana torebka.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz