Chyba każdy miłośnik włoskiej kuchni wie co to mozzarella. W zasadzie żadna pizza nie obejdzie się bez tego sera, lecz stosowany jest często również w wielu innych potrawach. W zwykłych sklepach rzecz jasna można kupić produkty nieco przypominające oryginały z Włoch, lecz w praktyce jest im do nich naprawdę daleko.
Klasyczna mozzarella włoska sprzedawana jest w formie kulek zanurzonych w serwatce. Posiada miękką strukturę i cechuje się delikatnym smakiem. Po roztopieniu dość mocno się ciągnie, dzięki czemu świetnie smakuje na pizzach i innych gorących potrawach. Ale można ją rzecz jasna też zjadać bez ogrzania, chociażby w formie dodatku do sałatek. Dla jakości mozzarelli bardzo ważne są oczywiście wszystkie składniki, ale też sposób jej przygotowania. W teorii trudne to nie jest, lecz wszystkie szczegóły i niuanse powodują, że ostatecznie ser zyskuje wyjątkowy smak.
Typowa mozzarella produkowana jest głównie z krowiego mleka, lecz Włosi mają jeszcze kilka odmian tego sera. Jedną z nich jest mozzarella buffala, do wytworzenia której używane jest mleko bawołów. Jeszcze jakiś czas temu ten rodzaj mozzarelli nie cieszył się specjalnym uznaniem, także z powodu problemów z przechowywaniem. Ale powoli przekonywać zaczął niepowtarzalnym smakiem, mocno różniącym się od zwykłego. Różnice te biorą się z faktu, że bawole mleko zawiera większą ilość tłuszczu, co ma znaczący wpływ na kulinarne doznania. Ser ten jest trochę kwaśny, lecz równocześnie niezwykle smaczny, posiada również wiele właściwości zdrowotnych.
Bardzo ciekawie smakuje także mozzarella burrata, która dopiero zdobywa popularność wśród naszych konsumentów. Przeważnie produkuje się ją z krowiego mleka, ale z odrobiną śmietanki. To powoduje delikatny posmak masła, od jakiego wywodzi się zresztą oryginalna nazwa. Burrata wyglądem przypomina mozzarellę, ale posiada w środku woreczek serowy. W zwykłym sklepie tego typu sery są trudne do znalezienia, jeżeli ktoś będzie chciał taki kupić, to powinien znaleźć jakiś sklep sprzedający produkty włoskie oryginalne.
Dodaj komentarz