Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Włoskie produkty oryginalne – czemu cieszą się taką popularnością

Włoskie potrawy są cenione i znane na całym świecie, sporo osób twierdzi że jest to jedna z najsmaczniejszych kuchni. Z jednej strony mogą się wydawać łatwe i proste do zrobienia, lecz w niejednym przypadku to się jednak nie do końca udaje. Należy bowiem pamiętać, że sekret włoskich dań się bierze z dwóch podstawowych rzeczy. Pierwsza z nich to przepisy, dopracowywane przez wiele pokoleń kucharzy. O końcowym smaku przeważnie decydują szczegóły, i dlatego tak wielu osobom to nie wychodzi tak jak by chciały.

Kolejną ważną kwestią są składniki używane do przygotowania, a kucharze z Włoch nie uznają żadnych kompromisów. Jeżeli danie ma smakować tak jak smakuje w Rzymie, Neapolu czy Mediolanie, to użyte do niego być muszą najlepsze jakościowo produkty włoskie oryginalne. Żadne substytuty czy podróbki nie dadzą takiego smaku, jeżeli nawet podobnie się będą nazywały. Będzie to nawet dotyczyć takich składników jak mąka, makaron czy pomidory, a już w szczególności serów. Każdy, kto miał ją okazję spróbować na pewno potwierdzi, że oryginalna mozzarella włoska ma zupełnie inny smak niż sery, jakie produkowane są przez rozmaite firmy nie pochodzące z Włoch. Często firmy takie korzystają ze wsparcia włoskich specjalistów, lecz na końcową jakość wpływa też mocno mleko. Włosi hodują w tym celu specjalne rasy, wypasane niejednokrotnie w górskich dolinach, i mleko to ma bardzo duży wpływ na ostateczny smak sera.

Najczęściej spotykaną odmianę mozzarelli wytwarza się z mleka które właśnie pochodzi od krów. To zapewnia biały kolor i dużo delikatności, i to właśnie taka odmiana spotykana jest najczęściej. Ale coraz większą popularnością wśród smakoszy cieszy się także mozzarella bufala. Do wytwarzania tego sera kuchnia włoska producent stosuje mleko pochodzące wyłącznie od bawolic, hodowanych w tylko paru regionach kraju. Przez wyższą zawartość tłuszczu w mleku bawolim ta wersja mozzarelli jest znacznie bardziej wyrazista, ma lekko kwaskowy smak i zawiera w sobie znacznie większą ilość cennych składników odżywczych.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY