Chyba żadna prawdziwa pizza nie obejdzie się bez dobrych jakościowo składników. Tu nie ma miejsca na kompromisy, jeżeli rzeczywiście smak jej ma być taki jak w słonecznej Italii, to należy zadbać o to, aby znalazły się na niej wyłącznie produkty włoskie oryginalne. Dotyczyć do będzie zarówno sosu pomidorowego raz mąki, jak również użytych serów. Oczywiście najważniejsza będzie wyjątkowo smaczna mozzarella włoska, robiona wyłącznie z mleka pasących się na włoskich łąkach krów.
Mozzarellę wytwarza się rzecz jasna w innych miejscach, lecz każdy kto zna się chociaż trochę na jedzeniu, od razu zauważy ogromną różnicę w tym, jak smakuje. Ten gatunek sera jest bardzo charakterystyczny i ciężko pomylić go z jakimś innym. Ma postać kulek o średnicy kilku centymetrów, które są miękkie i sprężyste. Do sprzedaży te kulki są pakowane do foliowych torebek i zalane serwatką, przez co zachowują odpowiednią świeżość i nie wysychają.
Taką mozzarellę można użyć oczywiście do pizzy, lecz również świetnie się sprawdza jako dodatek do kanapek czy sałatek. Jeżeli ktoś będzie chciał popróbować innych odmian mozzarelli, z których też słyną Włochy, to na pewno posmakuje mu produkty włoskie oryginalne. Przez dodatek śmietany przy produkowaniu ma ona delikatnie maślany smak i płynny środek. Bardzo ciekawa jest też mozzarella buffala, mało jeszcze popularna u nas. Ją z kolei robi się z bawolego mleka, dzięki temu że ma ono więcej tłuszczu, to ser posiada delikatnie kwaskowy, bardzo charakterystyczny smak.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz