Kuchnia włoska od wielu lat jest ogromnie popularna, mało jest ludzi, którzy nie skosztują spaghetti czy gorącej pizzy. Tak duża popularność przekłada się też na zakupy, zwłaszcza jeśli chodzi o produkty włoskie oryginalne. Osoby zajmujące się gotowaniem doskonale wiedzą, jakie znaczenie na smak i jakość potrawy mieć będą składniki, dlatego też chętnie używają tych naprawdę dobrych. A powszechnie jest wiadomo, że przykładowo mozzarella włoska nie ma żadnej konkurencji, zwłaszcza że w sklepach można dostać jej parę odmian.
Oczywiście najczęściej kupowana jest tradycyjna, w postaci spłaszczonych kulek mających kilka centymetrów średnicy. Świetnie się ona sprawdza w formie dodatku do surówek i na zwykłe kanapki, lecz żadna pizza też bez niej nie może być zrobiona. Tradycyjna mozzarella jest robiona z mleka krów, dzięki czemu ma delikatny aromat i smak. Jeśli ktoś chciałby wypróbować coś mniej znanego, to z pewnością na jego talerzu powinna się znaleźć mozzarella buffala.
W porównaniu z klasyczną mozzarellą ten rodzaj sera jest produkowany z bawolego mleka. Na początku nie był ceniony, ale obecnie posiada wierne grono swoich zwolenników. Przed dużą zawartość tłuszczu smak tej odmiany jest lekko kwaskowy. Oryginalnie będzie się też prezentować w smaku mozzarella burrata. W pierwszej chwili przypomina ona klasyczną mozzarellę, ale prze specjalny proces produkcji w środku znajduje się niewielka ilość śmietanki, zapewniająca temu produktowi przepyszny, maślany smak.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz