Strona/Blog w całości ma charakter reklamowy, a zamieszczone na niej artykuły mają na celu pozycjonowanie stron www. Żaden z wpisów nie pochodzi od użytkowników, a wszystkie zostały opłacone.

Najpopularniejsze odmiany włoskiej mozzarelli

Nie bez przyczyny kuchnia włoska uznawana jest przez wielu za najlepszą na świecie. Wyśmienite pizze, mnóstwo przeróżnych dań z makaronami czy też pyszne słodkości to tylko niektóre potrawy cieszące się powodzeniem w wielu krajach. Ale mimo że teoretycznie wiele z takich potraw jest naprawdę prostych, to w praktyce sekret ich smaku tkwi w dwóch ważnych rzeczach.

Pierwszą z nich są receptury, niejednokrotnie od dziesięcioleci przekazywane z pokolenia na pokolenie. Ale nie mniej istotne są składniki, które muszą zawsze być należytej jakości. Nawet jeżeli na przykład pizza jest robiona w innym kraju, to w wielu przypadkach w niej się znajdują produkty włoskie oryginalne, przez co smak potrawy będzie naprawdę dobry. Jednym z głównych składników, który znaleźć się musi na włoskiej pizzie, jest mozzarella włoska. Ten ser jest dość charakterystyczny, ponieważ ma postać niewielkich, lekko spłaszczonych kulek. Sprzedawany jest najczęściej w torebkach zawierających serową kulkę oraz trochę zalewy.

Typowa włoska mozzarella ma białą barwę, jest stosunkowo miękka i strzępi się po rozerwaniu. Jej smak jest bardzo delikatny, z tego też powodu sprawdza się bardzo dobrze nie tylko na samych makaronach i pizzach, lecz również jako dodatek do sałatek i kanapek. Mozzarella, którą się najczęściej kupuje jest wytwarzana z mleka krowiego, ale coraz częściej w sklepach do kupienia też będzie mozzarella buffala, wytwarzana z mleka bawolic. Dużą popularnością cieszyć się też zaczyna mozzarella burrata, mająca w środku delikatną śmietankę.

+Tekst Sponsorowany+

ℹ️ ARTYKUŁ SPONSOROWANY