Pizza jest daniem, jakie chyba wszystkim smakuje, dlatego też jest ona popularna w większości krajów. Sekret jej smaku przede wszystkim tkwi w dobrze zrobionym cieście, ale nie mniej ważne także będą odpowiednie składniki. A pośród nich trzeba zwrócić szczególną uwagę na ser, kucharze z Włoch przede wszystkim tu wykorzystują mozzarellę.
Klasyczna mozzarella włoska dysponuje delikatnym smakiem, a jednocześnie posiada ciągnącą się, sprężystą konsystencję. Mimo że pozornie jej zrobienie nie powinno stanowić jakiegoś dużego wyzwania, to tak naprawdę sytuacja wygląda inaczej. Żeby faktycznie ten ser miał taką strukturę i smak jak być powinno, to trzeba mnóstwo praktyki i doświadczenia. Dlatego nawet jeśli się zobaczy w sklepach jakieś mozzarelle wykonane przez różne lokalne firmy, to raczej nie będą one smakować tak jak produkty włoskie oryginalne.
Z tego też powodu do porządnej pizzy nie stosuje się raczej serów o wątpliwym smaku, a jedynie pochodzące z Italii. Wybierana najczęściej przez klientów mozzarella produkowana jest z krowiego mleka, przez co smak jej jest delikatny i łagodny. Ale rodzajów mozzarelli jest znacznie więcej, i można je coraz częściej dostać także w naszych sklepach. W ostatnim czasie coraz większą popularnością cieszy się mozzarella burrata, mająca dodatkowo śmietankę. Tę dodaje się w czasie produkcji, dzięki czemu w kulce tworzy się nieduża torebka wypełniona ciekłą zawartością.
Kulki tej odmiany mozzarelli wyglądaj identycznie jak normalnej, ale po przecięciu wypływa z nich maślana ciecz. Spróbować również warto mozzarelli produkowanej z mleka pochodzącego od bawołów, która uważana jest aktualnie za ser z najwyższej półki. Produkowana przecież od lat mozzarella buffala dość niedawno dopiero zyskała swój status, ponieważ wcześniej ceniona zbyt mocno nie była. Mleko bawole posiada dużo większą zawartość tłuszczu, z tego też powodu robione z niego sery posiadają lekko kwaskowy, charakterystyczny posmak.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz