Miłośnicy potraw z Włoch wiedzą bardzo dobrze, że ich smak w dużej mierze zależy od zastosowanych składników. Prawdziwe produkty włoskie oryginalne często nie pochodzą z dużych przedsiębiorstw i produkcji taśmowej, lecz wytwarzane są przez lokalnych, niewielkich rzemieślników. Oczywiście według tradycyjnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Dotyczy to także serów mozzarella, jakie w niejednym przepisie są niezastąpione i niezbędne, w tym uwielbianej przez każdego pizzy. Ten smaczny i wyśmienity ser produkowany jest oczywiście w dużej ilości krajów, lecz z reguły daleko mu do oryginału. Wynika to zarówno z jakości mleka używanego do produkcji, jak również strzeżonych pilnie sekretów wytwarzania. Najbardziej obecnie popularna mozzarella włoska robiona jest z krowiego mleka. Przeważnie posiada ona formę niewielkich, lekko spłaszczonych kulek, zanurzonych w serwatce. Jej smak jest delikatny i łagodny, a przy rozrywaniu tworzą się typowe dla niej strzępienia.
Sprawdza się doskonale w formie dodatku do sałatek czy potraw na ciepło. Lecz jeżeli ktoś szuka jeszcze ciekawszych doznań smakowych, to ma dwie propozycje do wyboru. Pierwszą z nich jest mozzarella buffala, która jest wytwarzana z mleka pochodzącego od bawołów. Dzięki większej zawartości tłuszczu ten gatunek sera posiada trochę bardziej wyrazisty, lekko kwaskowy smak. Z kolei mozzarella burrata jest niezwykle delikatna i maślana, będzie to zawdzięczać to dodaniu odrobiny śmietanki, jaka się znajduje w charakterystycznej kieszonce.
+Tekst Sponsorowany+
Dodaj komentarz